1-2 dages levering

Fri fragt over 399,-

100% tilfredshedsgaranti

Kundeservice 9:00-17:00

Hvad er yerba mate? og hvor stammer det fra?


 

Hvis du kunne tænke dig at blive lidt klogere på yerba mate, så er du havnet det helt rigtige sted. I denne artikel giver vi dig et crash-kursus i den sydamerikanske super te og dens fantastiske historie. 

Hvad er yerba mate?

Yerba mate er en plante, som vokser på marker og plantager i store dele af Sydamerika. Bladene fra yerba mate planten høstes, blancheres, tørres og ældes, hvorefter de skæres i passende stykker inden det bliver til den te, vi sælger hos Matetea.dk (se vores udvalg).

Yerba mate plantage

Billede: Yerba mate plantage i Sydamerika 

   

Det unikke ved yerba mate planten er, at den kombinerer et højt koffeinindhold med en række vitaminer (thiamin (B1) og B6) samt mineraler (magnesium, jern og kalium). Planten er en stærk antioxidant, der siges at have styrken af kaffe og fordelene fra grøn te. Med sine 760-1420 mg koffein per 100g kan teen drikkes med henblik på at opkvikke krop og sind, ligesom yerba mate også styrker kroppen samt mindsker træthed og udmattelse grundet indholdet af B6-vitamin og magnesium.

Det er dog ikke kun på grund af plantens unikke fordele, at den er så populær. Flere steder i Sydamerika er mate faktisk blevet en national drik, der drikkes til enhver anledning (læs mere om mate traditioner og ritualer).

Yerba mate's historie

Fakta om yerba mate

Yerba mate planten blev opdaget af Guarani-indianerne længe før det 16. århundrede hvor europæerne ankom til det sydamerikanske kontinent og etablerede kolonier. Selvom administrationen af kolonierne var centralistisk og autoritær, bevarede de lokale og regionale områder deres kulturelle særpræg – én af de kulturelle ting de holdt fast ved, var yerba mate te. Da de spanske opdagelsesrejsende ankom til Sydamerika, berettede de om Guarani-indianerne, der bryggede en velsmagende te, der havde en forfriskende og opkvikkende virkning. Det var deres beretninger, der medførte en europæisk interesse i planten, som i dag dyrkes på plantager i Argentina, Brasilien, Chile, Peru, Paraguay og andre sydamerikanske lande. Yerba mate teen fyldte i mange år en meget lille del af den samlede eksport fra de latinamerikanske lande, men det er den dag i dag blevet en vigtig handelsvare for flere lande, især Argentina og Brasilien. De sidste fem år er salget af yerba mate te eksploderet og vi er stolte over at kunne være en af de første danske udbydere af teen såvel som den traditionelle græskar kop (kalabas) og stål sugerør (bombilla). Herigennem leverer vi en autentisk Sydamerikansk oplevelse.

Matetea traditionel kalabas

Traditionelt drikkes teen i selskab med venner og bekendte. En person - ofte værten - brygger yerba mate i en calabash/kalabas og drikker den første portion, hvorefter der brygges en ny portion, som sendes til den næste person i selskabet (ham til højre for værten) og så fremdeles. Grunden til, at værten drikker den første bryggede portion er, at den kan være lidt kraftig og bitter i smagen. 

Om det er i socialt lag, eller i en helt anden anledning, så kan mate anbefales.
Grundet teens mange egenskaber, bidrager yerba mate til; immunsystemets normale funktion (indholder B6-vitamin og jern), mentalt overskud (indholder koffein), samt til at opfriske din krop. Hvis du vil lære mere om fordelene ved at drikke yerba mate, kan du klikke her.

Hvis du vil lære mere om yerba mate’s rejse fra plantage til matetea.dk, så kan læse mere her.

Tusind tak fordi du læste med. Hvis du har nogen spørgsmål angående mate teen eller vores produkter, er du mere end velkommen til at sende os en besked på support@matetea.dk.

Rigtig god dag!