Hvad er yerba mate? og hvor stammer det fra?


 

Hvis du kunne tænke dig at blive lidt klogere på yerba mate, så er du havnet det helt rigtige sted. I denne artikel giver vi dig et crash-kursus i den sydamerikanske super te og dens fantastiske historie. 

 

Hvad er yerba mate?

Yerba mate er en plante, som vokser på marker og plantager i store dele af Sydamerika. Bladene fra yerba mate planten høstes, blancheres, tørres og ældes, hvorefter de skæres i passende stykker inden det bliver til “teen” vi kalder mate. Teknisk set er mate ikke en te, men derimod sin helt egen drik. Det er dog alment accepteret at mate hører under te-kategorien, da ligheden er meget stor. Mate drikkes typisk varmt, men det er også meget populært at drikke den som iste, kaldet tereré. Du kan finde video-guides til hvordan du tilbereder mate og tereré her: sådan tilbereder du yerba mate te med kalabas og bombilla og sådan laver du yerba mate iste (tereré).

 

Yerba mate plantage

Billede: Yerba mate plantage i Sydamerika 

 

   

Det unikke ved yerba mate planten er, at den kombinerer et naturligt koffeinindhold med en række vitaminer (thiamin (B1) og B6) samt mineraler (magnesium, kalium, jern og zink). Planten siges derfor at have styrken af kaffe og fordelene fra grøn te. Det er dog ikke kun på grund af plantens unikke sammensætning, at den er så populær. Flere steder i Sydamerika er mate faktisk blevet en national drik, der drikkes til enhver anledning.

 

Typer af yerba mate

Yerba mate kommer i forskellige former afhængigt af, hvor i Sydamerika man befinder sig. Alle typer er er baseret på samme plante, men “cut”, smag, farve og styrke afhænger af måden den er produceret på. Nedenfor vil jeg give et overblik over de forskellige typer af yerba mate. 

Argentinsk mate

Argentina er den næststørste producent af yerba mate (efter Brasilien). Argentinsk mate er kendetegnet ved at have et højt indhold af blade og stilke, men mindre pulver (pulveriserede blade) sammenlignet med de andre typer. Bladene og stilkene er klippet groft, hvilket gør det nemt at tilberede argentinsk mate i en kalabas og nyde med en bombilla (sugerør). 

CBSé og Taragui er to af de mest velkendte argentinske brands. Du finder dem begge her på Matetea.dk.

 

Paraguyansk mate

Paraguy er en mindre producent af mate og denne type er derfor ikke særlig udbredt i Europa. Paraguyansk mate minder meget om den argentinske, men har et lidt højere indhold af pulver. 

Nationaldrikken i Paraguay er kold mate eller mate iste (kaldet tereré), hvorfor de forskellige mate brands på disse kanter har designet deres mate til den kolde bryg. 

 

Uruguayansk mate

Uruguay er det land, der drikker mest mate pr. indbygger. Pudsigt nok, så gror de det ikke selv, men importerer derimod deres yerba mate fra Brasilien. Uruguayansk mate indeholder næsten ingen stilke, men består derimod af små fine blade og pulver. Denne mate kan kræve lidt mere øvelse at tilberede og har en stærkere smag end de andre typer af mate. 

Canarias, som du finder her hos Matetea.dk, er et eksempel på denne type mate.

 

Matetea yerba mate vs CBSé vs taragui vs canarias

 

Brasiliansk mate

Brasilien er den største producent af yerba mate og producerer forskellige typer. De har dog deres egen favorit, som adskiller sig meget fra de andre landes. Brasiliansk mate bliver også kaldet Chimarráo eller erva mate. Denne type yerba mate består af fint neon grønt pulver (pulveriserede blade) med meget få stilke og blade. Brasiliansk mate ligner til forveksling den japanske matcha te. Den neon grønne farve skyldes at bladene ikke ældes efter høsten, hvilket er almindeligt i de andre sydamerikanske lande.

Det var et overblik over 4 de forskellige typer af mate - men hvilken kategori hører Matetea yerba mate under? 

 

Matetea yerba mate

I vores mate har vi kombineret de egenskaber, som vi bedst kan lide ved de forskellige sydamerikanske mate typer og sorteret resten fra. Samtidigt er det et must for os, at alle råvarer er 100% økologiske og af den bedste kvalitet på markedet. 

Matetea yerba mate produceres i Paraná i det sydlige Brasilien, men er langt fra den typiske brasilianske mate. Vores mate består udelukkende af bladene fra yerba mate planten, den er dermed helt fri for stilke og pulver (pure leaf). Bladene er klippet i en størrelse, der gør, at du nemt kan tilberede vores mate uden, at du får små blade eller pulver i munden. 

Efter høsten, ældes vores mate i op til 8 måneder, hvilket giver en naturlig og blød smag.

Vores mate adskiller sig fra de andre varianter ved at bladene bliver lufttørret efter høsten, hvorimod sydamerikanske brands oftest tørrer deres mate over åben ild. Det betyder, at vores mate er helt fri for røg. 

Du kan læse meget mere om, hvordan vores mate produceres i denne artikel: Matetea yerba mate - Fra plantage til dig

 

Yerba mate's historie

Fakta om yerba mate

Yerba mate planten blev opdaget af Guarani-indianerne længe før det 16. århundrede, hvor europæerne ankom til det sydamerikanske kontinent og etablerede kolonier. Selvom administrationen af kolonierne var centralistisk og autoritær, bevarede de lokale og regionale områder deres kulturelle særpræg - én af de kulturelle ting de holdt fast ved, var mate te. Da de spanske opdagelsesrejsende ankom til Sydamerika, berettede de om Guarani-indianerne, der bryggede en velsmagende te, der havde en forfriskende og opkvikkende virkning. Det var deres beretninger, der medførte en europæisk interesse i planten, som i dag dyrkes på plantager i Argentina, Brasilien, Chile, Peru, Paraguay og andre sydamerikanske lande. Yerba mate teen fyldte i mange år en meget lille del af den samlede eksport fra de latinamerikanske lande, men det er den dag i dag blevet en vigtig handelsvare for flere lande, især Argentina og Brasilien. De sidste fem år er salget af yerba mate te eksploderet og vi er stolte over at være det første danske yerba mate brand. Vi leverer en autentisk sydamerikansk oplevelse, med et nordisk tvist. 

Traditionelt drikkes teen i selskab med venner og bekendte. En person - ofte værten - brygger yerba mate i en kalabas og drikker den første portion, hvorefter der brygges en ny portion, som sendes til den næste person i selskabet (ham til højre for værten) og så fremdeles. Grunden til, at værten drikker den første bryggede portion er, at den kan være lidt kraftig og bitter i smagen. 

Om det er i socialt lag, eller i en helt anden anledning, så kan mate varmt anbefales. 

Du kan læse mere om de unikke sydamerikanske mate traditioner i denne artikel: Yerba mate er mere end en te, det er kultur.

Hvis du vil lære mere om fordelene ved at drikke yerba mate, så vil jeg anbefale denne artikel: Fem fantastiske fordele ved yerba mate.

 

Tak fordi du læste med! :-)

 

Medstifter af Matetea, Kasper

Kasper / Medstifter af Matetea