Yerba mate er mere end en te, det er kultur


I dette skriv vil vi forsøge at uddybe hvilken betydning den Sydamerikanske yerba mate te har for befolkningen på de kanter samt hvilke traditioner, der er forbundet med "indianernes grønne guld". 

Kan du forestille dig, at du kan ændre dine forældres og venners syn på dig, at du kan gå fra barn til voksen, at du kan skabe nye relationer og, at du kan blive en bedre version af dig selv… ved at drikke en te?

Det lyder i mange øre skørt, at en te kan have den betydning og der er heller ikke mange paralleller af drage til den betydning vores elskede kaffe har for os i Europa, som - udover at bruges som en undskyldning for at ses - kun giver gule tænder og dårlig ånde (vi elsker selv kaffe ;-) ). (Læs her fire grunde til at yerba mate er bedre end kaffe).

Yerba mate til afslapning

Man skal lede længe efter en drik med lige så mange traditioner og fantastisk historie som yerba mate. Traditionerne er et sæt af ritualer og skikke som overføres fra bedsteforældre og forældre til børnene i Argentina, som der lægges en utrolig stolthed i at videregive. Traditionerne er med til at give befolkningerne i de Sydamerikanske lande en identitet, der differentierer dem fra andre befolkningsgrupper i verden. Mate te drikkes i mere end 90% af de argentinske hjem, hvilket overstiger forbruget af “almindelig” te og kaffe med længder. Der er ligeså mange mange måder at lave og drikke sin mate på som der er måder en lave en chokolade kage på… det er mange ;)

Lad os tage et nærmere kig på nogle af traditionerne. 

 

Gå fra barn til voksen med yerba mate

Der er stor prestige og status i at begynde at drikke mate. Eftersom der ligger en vis stolthed og identitet i at drikke teen, er det et stort skridt i jagten på at blive anset som voksen. Alle forældre ønsker at se deres børn tage mate te til sig og føre traditionen videre generation efter generation. Lige fra en helt ung alder lærer man, at man får stor ros og anerkendelse for at prøve at drikke teen. Ved større selskaber er det en måde at få opmærksomhed på, hvis man spørger efter en mate som barn. Dog starter unge argentinere som regel først med at drikke mate når de går på gymnasiet og universitetet. Det er ikke kun på den hjemlige front men også blandt jævnaldrende at man anses for at være voksen, hvis man indtager den populære drik. 

 

Mate er en social drik

Yerba mate er associeret med noget socialt og fungerer for mange argentinere som en undskyldning for at ses. Teen siges at være med til at forlænge samtaler, forkorte afstande mellem folk, hjælper med at gøre stemningen mere intim og få folk til at slappe af. I sociale lag ved man altid om værten ønsker du skal blive som gæst, hvis der bliver holdt gang i mate teen. 

 

Yerba mate drikkes ved mange lejligheder

Alt efter hvornår teen bliver drukket har det en forskellig betydning. Drikkes yerba mate alene siges det at gøre op med ensomheden. Derfor nydes den ofte imens man udfører praktiske gøremål (studerer, gør rent, ser tv) eller hvis man bare skal underholdes. Indtages drikken i sociale lag, opfordrer det os til at tale, reflektere og diskutere. Grunden til at teen drikkes ved flere lejligheder skyldes også de fordele den har, som du kan læse mere om i denne artikel; fem fantastiske fordele ved yerba mate

Ligesom at vi i Danmark godt kan lide at drikke vores morgenkaffe og aftenkaffe, så har man i Argentina helt faste rutiner for hvornår mate drikkes. 

  • Til morgenmaden: det er et ritual at starte dagen med energi. Den første kop bliver ofte drukket når solen står op. 
  • Til frokost/snack måltider: yerba mate drikkes for at komme ned i gear og slappe af i pauserne fra arbejde. Også når man har fri fra arbejde og kommer hjem, bliver der serveret mate. Det giver nemlig tid til refleksion og tid med familien. Derudover tager det den værste sult, så man kan spise aftensmad sent som man gør i Argentina. 
  • Til aften: når familien er samlet ved tv’et om aftenen, er det en fast tradition med mate. 

Som du kan høre, er der mange traditioner og ritualer forbundet med yerba mate og jeg forstår godt at det kan være svært at forstå den betydning mate har i Sydamerika. For at du kan forstå hvor meget det egentlig betyder for befolkningen på de kanter, så kan jeg hjælpe dig ved at fortælle at de har indført en decideret mate dag som er d. 30 november hvert år. En dag der er dedikeret til drikken, hvor venner og familie mødes og nyder drikken. Det er da fantastisk at en te kan bringe folk sammen på den måde, er det ikke?

Hos Matetea forsøger vi ikke at bringe de helt samme traditioner til Europa, men vi forsøger at skabe en kultur omkring teen, der respekterer og værdsætter hvor den kommer fra og hvilken historie den har. Desuden tror vi på, at mange af de traditioner mate har skabt vil tilføre meget godt til Europæere. Vi kan lære noget af nærværet og tilstedeværelsen teen giver argentinerne. 

Vi håber, at du blev lidt klogere på de traditioner der er forbundet med mate og at du vil læse med igen her på bloggen snart. 

 

Tak fordi du læste med!

 

Medstifter af Matetea, Mads

Mads / Medstifter af Matetea