Matetea yerba mate - fra plantage til dig


I denne artikel kan du blive klogere på de forskellige faser i produktionen af vores yerba mate - lige fra frøene sås i Paraná i Brasilien, til den færdigpakkede mate er at finde i butikkerne og på Matetea.dk. 

 

Matetea yerba mate

Det er plantearten Ilex Paraguariensis vi kender som “yerba mate”. Planten dyrkes på plantager i de subtropiske egne af Sydamerika, hvor den typisk opnår en højde på 5-6 m, mens selve bladene bliver omkring 10 cm lange. Yerba mate planten er en stærk antioxidant, der har et naturligt indhold af vitaminer (thiamin (B1), B6), mineraler (magnesium, jern, kalium, zink) og koffein.

Lokale farmere på økologisk og FairTrade yerba mate plantage i Brasilien

Men hvordan bliver denne fantastiske plante til mate teen, som er elsket af millioner af mennesker verden over?

Vores yerba mate produceres på familieejede plantager i Paraná i det sydlige Brasilien, hvor forholdene er helt ideelle. Lige fra vores første møde med Felipe og hans familie vidste vi, at de skulle være en del af Matetea’s rejse. De har en passion og kærlighed for mate, der er gået fra generation til generation. Felipe og hans familie passer og plejer vores mate lige fra frøene sås til bladene sendes mod Danmark.

Hele vores værdikæde er designet til at imødekomme fælles interesser om bæredygtighed mellem partnere, medarbejdere og kunder. Vi tror på at enhver kop mate skal efterlade et positivt aftryk. Derfor var det afgørende for os, at finde en partner, der deler kravene om ansvarlig og bæredygtighed produktion. Det har vi fundet i Felipe, hvilket understreges af plantagernes økologi, Fair for Life og FairTrade certificeringer.

Nedenfor har vi beskrevet processen fra planten sås til vi leverer vores Matetea til dig:

 

Fase 1: “Vuggestuen”

Her udvælges de bedste eksemplarer blandt millioner af frø, hvorefter de får lov at vokse sig til unge planter under tæt opsyn af vores farmere.


Fase 2: Plantning

Efter ca. 6 måneder bliver de unge yerba mate planter sat ud på plantagerne for at gro sig store og stærke. De bliver passet og plejet omhyggeligt for at sikre planternes sundhed og kvalitet.


Fase 3: Høst

Plantagerne i Paraná høstes hvert andet år, hvilket giver de bedste betingelser for yerba mate planten, ligesom det også skaber balance og tillader naturområderne at regenerere. Høsten begynder typisk i april/maj og varer til oktober. 

Yerba mate plantage i Parana, Brasilien

 Billede: (Venstre) Yerba mate "vuggestuen". (Højre) Yerba mate bladene høstes.

 

Fase 4: Tørring

Tørringsprocessen består af to faser. 

1. Kort tid efter høsten bliver yerba mate bladene ført igennem en tragt, der udsættes for høj varme. Dette forhindrer at den biologiske nedbrydnings process går i gang, hvilket er afgørende for at bevare bladenes naturlige karakteristika og egenskaber.

2. I anden del af processen bliver yerba mate bladene tørret på et rullebånd, som bliver udsat for varme nedefra. Denne proces er helt fri for røg. Her adskiller vores yerba mate produktion sig fra de traditionelle sydamerikanske brands, hvor det er almindeligt at bladene bliver røget. 

Under tørringsprocessen bliver bladene sorteret, så kun det bedste fra planten kommer med i den videre proces.   

 

Fase 5: Aldring 

Den karakteristiske smag, farve og aroma, der kendetegner de forskellige yerba mate typer er et resultat af aldringsprocessen, som bliver kontrolleret tæt af vores farmere. Vores mate ældes i op til 8 måneder i et højteknologisk varehus, der er fuldt ventileret, fugtfrit og som sikrer, at produktet udvikler sig uden at miste de originale karakteristika.  

Hvis du vil lære mere om de forskellige typer af yerba mate, så anbefaler jeg denne artikel: hvad er yerba mate? og hvor stammer det fra?

 

Fase 6: Mølning

Forarbejdningen af yerba mate bladene bliver færdiggjort ved møllen, hvor bladene shakes, vendes, hakkes og sorteres, hvilket sikrer, at vi står tilbage med et meget fint produkt. Vores mate består udelukkende af bladene fra planten, den er dermed helt fri for stilke og pulver. 

De løse blade bliver pakket i store sække inden de forlader varehuset og bliver sendt afsted mod Danmark med skib. 

 

Fase 7: Pakning

Vores yerba mate bliver mixet og pakket i Danmark af vores samarbejdspartner, der er specialister i økologiske fødevarer. Det er vigtigt at yerba mate bliver pakket rigtigt for at bibeholde de essentielle karakteristika og gode kvaliteter fra planten. Vi har nøje udvalgt det helt rigtige materiale til vores emballage, der er genanvendeligt, så vi mindsker vores aftryk på miljøet. 

 

Fase 8: I butikkerne og på Matetea.dk

Efter at mixe -og pakke processen er færdiggjort, bliver vores mate kørt til vores lager i Aarhus, hvorfra vi sender din pakke hjem til dig. 

Jeg håber, at du fandt det interessant at læse om de primære steps i vores mate’s rejse fra plantage til dig og at du generelt føler dig lidt klogere på Matetea yerba mate

Jeg har skrevet et andet indlæg om vores mate som jeg tænker du vil synes om. Her fortæller jeg lidt mere om kvaliteten og smagen. Du kan læse den her: Matetea yerba mate - et godt valg.

 

Tak fordi du læste med!

 

Medstifter af Matetea, Kasper Erichsen

Kasper / Medstifter af Matetea