Yerba mate te vs matcha te: ligheder og forskelle


Mate og matcha forveksles ofte på grund af deres lignende navne og der vil da også være nogle ligheder at finde mellem de to populære te-sorter, men hvis du spørger en stolt japaner eller sydamerikaner, så er det bestemt ikke det samme! 

… og det har de ret i!

Jeg vil i denne artikel forsøge at uddybe hvad henholdsvis mate og matcha er, samt hvilke ligheder og forskelle der er imellem te-sorterne, kulturen, næringsindholdet, tilberedningen, smagen og prisen. 


Hvad er yerba mate?

Yerba mate planten vokser på plantager i Sydamerika.

Yerba mate er en plante, der vokser på marker og plantager i Sydamerika. Bladene fra planten høstes, tørres, ældes og skæres ud inden det bliver til den mate vi sælger hos Matetea. Teknisk set er mate ikke en te, men derimod sin helt egen unikke drik. Det er dog alment accepteret, at mate hører under te-kategorien grundet de store ligheder.  

Mate blev opdaget af guarani indianerne og da de spanske opdagelsesrejsende besøgte Sydamerika i det 16. århundrede kunne de berette om en velsmagende og opkvikkende drik til Europæerne. Mate er sidenhen blevet en af verdens mest populære “te”. Det er sågar blevet nationaldrik i Argentina og Uruguay. Det specielle ved mate er, at bladene hældes løst i en kalabas (kop) og drikkes med en bombilla (sugerør med filter). 

Hvis du vil vide mere om yerba mate og hvor det kommer fra, så kan du læse denne artikel: hvad er yerba mate? og hvor stammer det fra?


Hvad er matcha?

Matcha te fra Japan.

Matcha er grøn te i pulverform, der er blevet dyrket i Japan siden det 12. århundrede.  Matcha er lavet af te-planten Camellia sinensis og er opfundet af en kinesisk zen-munk. 

Matcha te hører til familien af grønne teer, der er den ”originale” te. Teen laves kun af de bedste topskud fra bl.a. Tencha-tebladene, som bliver dampet og malet til et fint pulver, der får den karakteristiske og stærke, grønne farve. De bedste og mest udsøgte Matcha-teer stammer fra Uji (Kyoto) i Japan. 

 

Det er ikke bare te, det er kultur, historie og tradition

Matcha te anvendes især ved teceremonier i Japan, som har tilknytning til den zenbuddhistiske etik og teen er en fast bestanddel i den berømte japanske teceremoni Cha No Yu. Ceremonien er et roligt øjeblik kombineret med nydelsen af te, der har til formål at give indre fred og ro i sindet. Matcha nydes ofte ved specielle begivenheder. Det er dog ved at blive mere almindeligt at drikke matcha i hverdagen også.

Mens Matcha ofte nydes ved særlige begivenheder, drikkes mate på daglig basis. Man finder sjældent en sydamerikaner uden sine mate redskaber inden for rækkevidde. Den betydning mate har for sydamerikanere kan måske bedst sammenlignes med den betydning kaffe har for europæere. Selvom mate er en hverdagsdrik, er der helt klare ritualer forbundet med drikken, f.eks. deler man ofte kalabas/kop, værten fylder op så længe han ønsker gæsterne bliver. Derudover er det at drikke mate et symbol på at gå fra barn til voksen. 

 

Hvad indeholder mate og matcha?

Der er ligheder i forhold til næringsindholdet i de to traditionsrige drikke. Matetea yerba mate indeholder vitaminerne; thiamin (B1), B6, mineralerne; kalium, magnesium, jern, zink og hele 219-242 mg koffein per portion, mens matcha indeholder A vitamin, C vitamin, zink, kalium og ca 75 mg koffein per portion.

Eftersom de indeholder nogle af de samme ting, vil den umiddelbare virkning også minde om hinanden. Indholdet af thiamin (B1 vitamin), B6 vitamin, magensium,  zink og kalium bidrager blandt andet til at mindske træthed og udmattelse, mens koffein bidrager til velvære og mental klarhed.

 

Indhold i yerba mate te og i mate te. Vitaminer, mineraler og koffein.Hvis mate og matcha gør det samme, hvad skal du så vælge?

Selvom forskellen i effekt er begrænset, så er der er en stor forskel i smag, tilberedning og den følelse/oplevelse du får. Dette ser vi nærmere på nu:

Matcha te og matcha bryggeinstrumenter

Mange vil mene at selve tilberedningen af matcha er en ligeså stor del af oplevelsen som at nyde den færdige bryg. Traditionel tilberedelse inkluderer specielt tilbehør såsom; en teskål (kaldet en chawan), et bambus piskeris (kaldet en chasen), en bambus ske (kaldet en chashaku), en Matchasi og et termometer. Det kan være lidt svært at tilberede det rigtigt, men det er helt sikkert en oplevelse, der skal prøves! Det er blevet virkelig populært med matcha latte de seneste år - ligesom latte macchiato - tilsættes mælk og mælkeskum. Du kan også bage og lave mad med matcha. Du kan lave matcha cheesecake, matcha smoothie samt opskrifter på rejer og grøntsager i matcha. Kun fantasien sætter grænser for!

Yerba mate tilberedes traditionel med de to redskaber; kalabas (kop), og bombilla (sugerør). Ligesom matcha-tilberedningen, kræver dette lidt tilvænning, men det giver en meget autentisk oplevelse. Vi har ved Matetea gjort det nemt at tilberede mate ved at tilbyde de to traditionelle brygge redskaber, kalabas og bombilla, i en smart og praktisk udgave. Derudover tilbyder vi også en stempelkande, hvilket gør det nemt at tilberede større portioner mate til familie og venner.

Vi har lavet en dybdegående video-guide til hvordan du tilbereder yerba mate på traditionel vis her: sådan tilbereder du yerba mate te med kalabas og bombilla

Begge drikke kan både nydes varme og kolde og du kan nemt tilføje ingredienser for at give dem lige præcis det twist du ønsker. Læs bl.a. hvordan du kan lave en tereré (iste) her, eller hvordan du kan give din mate et velsmagende tvist, her

 

Smager mate bedre end matcha og kan man se forskel?

Matetea PURE yerba mate te. Økologisk, Pure leaf, urøget.

Mate og matcha er meget forskellige i deres smag. Matetea yerba mate smager frisk og har en mild aroma med lidt bitre noter. Den er let at drikke i store mængder, da det minder om en normal, velsmagende te. Matcha har sit helt eget spektrum af smag - intens, fyldig og med mere bitre nuancer. Matcha nydes ofte rituelt og bevidst i mindre mængder. Mate og matcha har det tilfælles at oplevelsen afhænger af produktets kvalitet, mængden og tilberedningen.

Smagen af mate variere fra frisk og syrlig til røget og jordet. Mate-te smager meget naturlig - det siges ofte om vores Matetea PURE (100% mate), at smagen minder om god grøn te. Mate blade kan se lysegrønne til brunlige ud - dette afhænger af, hvordan bladene er behandlet og hvor lang tid bladene er ældet. Jo længere det ældes desto mildere og mindre bitter bliver smagen.

Matcha er derimod et lysegrønt pulver. Fordi tebladene til Matcha-produktion omhyggeligt fjernes fra bladstængler og træstrukturer, er pulveret så fint. Teen har en lille smule urte/græs eftersmag og ligger smagsmæssigt også lidt op ad grøn te.

 

Pris: mate te eller matcha te?

Mate er generelt billigere end matcha, men det er to naturprodukter, der ikke tåler nogen sammenligning. Matetea yerba mate koster ca 30 kr pr 100 gram og matcha koster ca 75 kr pr 100 gram. Der er meget stor forskel på kvaliteten af mate og matcha derude, hvorfor du skal være forsigtig med at sammenligne priser. Hos Matetea producerer vi mate af højeste kvalitet som udelukkende består af de bedste blade fra yerba mate planten og som er bæredygtigt fremstillet. 

Mate og matcha er nicheprodukter som du måske ikke altid finder i dit lokale supermarked. Der er en større chance for, at du finder matcha i butikkerne end mate, men det kan altid findes online. 


Konklusion

Jeg forstår godt, hvis det kan være svært at finde rundt i de to unikke te, mate og matcha. De kommer fra forskellige steder i verden, nydes på forskellige grundlag, tilberedes vidt forskelligt, smager forskelligt… ja, den største lighed må være udtalelsen på navnene, som selv jeg kan forveksle i daglig tale. 

Jeg vil anbefale, at du prøver begge te og finder din personlige favorit. Jeg har fundet min ;-) 


Tak fordi du læste med. 

Rigtig god dag! 

 

Medstifter af Matetea, Mads Riget
Mads / Medstifter af Matetea