Sådan tilbereder du yerba mate te med kalabas og bombilla


Yerba mate te kan tilberedes på flere forskellige måder, men hvis du ønsker den autentiske oplevelse, så anbefaler vi at tilberede teen på traditionel sydamerikansk manér ved brug af en kalabas og en bombilla.  

En kalabas er traditionelt et udhulet, tørret og poleret græskar, mens en bombilla er et sugerør, der samtidig fungerer som et filter, så du ikke får yerba mate blade i munden. Det unikke ved mate er nemlig, at teen tilberedes direkte i kalabassen.
Hos Matetea har vi udviklet vores eget bud på de to mate brygge instrumenter. Vi har haft fokus på, at det skal være nemt og praktisk at drikke mate, derfor er vores kalabas og bombilla lavet i rustfrit stål.

Hvordan du laver mate te i vores kalabas og bombilla afhænger af, hvilken type mate du vil tilberede. Nedenfor kommer to video-guides for henholdsvis;

 1. Matetea yerba mate
 2. De sydamerikanske mate brands.

 

Guide: Sådan tilbereder du Matetea yerba mate med kalabas og bombilla 

Matetea yerba mate består kun af bladene fra yerba mate planten (pure leaf), hvilket gør vores mate meget nem at tilberede. Se hvordan i video nedenfor. 

 

 

Fremgangsmåde: 

 1. Kom ca. 20g mate i din kalabas.

 2. Hæld en smule koldt vand over mate bladene. Dette sikre, at bladenes naturlige smag og nutrienter bevares før det varme vand hældes over. 

 3. Det varme vand hældes over (maks. 80 grader). Kogende vand vil brænde bladene, hvilket har en negativ virkning på smag og effekt. 

 4. Før din bombilla ned gennem teens overflade til den hviler på bunden.

 5. Enjoy! 

Tip: Du kan bruge de samme mate blade flere gange i løbet af dagen - fyld varmt vand over igen og igen. Teens styrke vil aftage jo flere gang du genbruger bladene, men du kan sagtens få 4-5 kopper ud af en portion Matetea yerba mate. 


Guide: sådan tilbereder du mate fra de sydamerikanske brands med kalabas og bombilla 

Fælles for de traditionelle sydamerikanske mate brands CBSé, Taragui og Canarias er deres indhold af pulveriserede blade. For at sikre, at de små blade ikke kommer op igennem din bombilla, anbefaler vi, at du følger nedenstående guide.

 
Fremgangsmåde:

Som supplement til ovenstående video har vi lavet en lille 7-trins guide.

 1. Hæld yerba mate te i din kalabas, så den er lige under 1/2 fuld.

 2. Dæk toppen af din kalabas til med din håndflade og “shake” derefter koppen. Du vil på den måde få det værste pulver fra teen på hånden, som du nemt kan skylle af, hvorefter ud er klar til næste trin.

 3. Hold din kalabas i en skrå vinkel så tebladene læner sig op langs den ene side, mens der skabes et tomt rum i den anden side. 

 4. Hæld en lille smule koldt vand over de nederste 80% af tebladene for dermed at få teen til at danne en fast struktur/mur (toppen holdes tør).

 5. Indsæt din bombilla i den side uden teblade og skub den langsomt over i siden med mate blade, så den danner en vinkel igennem teen. 

 6. Tilsæt herefter varmt vand (maks 80 grader) i den side uden te. Kogende vand vil brænde tebladene og ødelægge yerba mate smagen (hold toppen tør). 

 7. Efter én tilberedning kan koppen fyldes igen og igen i løbet af hele dagen. Del med venner og familie, enjoy! 

Når teen er færdigtilberedt, anbefaler vi at tage 1-2 sug af sugerøret og spytte vandet ud, da der kan være en smule grums i de første mundfulde. Den første bryg, der laves vil være den kraftigste, hvorefter teen bliver mildere og mildere bryg for bryg.


Tilbered mate i en stempelkande eller med et teæg/tefilter

Hvis ikke man er til den traditionelle mate bryggemetode, så kan man også lave mate te i en stempelkande eller med et teæg/tefilter. Disse metoder gør det muligt at lave en 100% filtreret mate og er samtidig gode, hvis du foretrækker din mate mindre stærk. Du finder en video-guide til stempelkande metoden her; sådan tilbereder du yerba mate i en stempelkande og til teæg/tefilter her; sådan tilbereder du yerba mate med et teæg/tefilter


Vi håber, at disse guides vil være med til at gøre din oplevelse med yerba mate te fantastisk! :-)

 

Medstifter af Matetea, Kasper

Kasper / Medstifter af Matetea