Yerba mate te - den ultimative nybegynder guide


Hvis du har overvejet at give yerba mate et forsøg eller hvis du bare gerne vil vide lidt mere om den sydamerikanske super te, så er du havnet det helt rigtige sted! I denne artikel har vi samlet ALT du skal vide. Kort sagt, så klæder vi dig på fra top til tå, så du kan starte dit yerba mate eventyr med de bedst mulige forudsætninger. 


God fornøjelse!

 

 1. Hvad er yerba mate?
 2. Hvor kommer yerba mate fra?
 3. Hvordan foregår yerba mate produktionen?
 4. Hvad indeholder yerba mate?
 5. Hvorfor skal du drikke mate te?
 6. Hvornår skal du drikke mate te?
 7. Hvilken mate variant skal du vælge?
 8. Hvordan gør man?
 9. Hvem er den typiske mate-drikker?
 10. Lad eventyret begynde

 

 

1) Hvad er yerba mate?

Yerba mate er en plante, der vokser på marker og plantager i de subtropiske egne af Sydamerika. Bladene fra yerba mate planten høstes, tørres og ældes, hvorefter de skæres i passende stykker inden det bliver til drikken kaldet mate
Teknisk set er mate hverken en te eller kaffe, men derimod sin helt egen drik. Det er dog alment accepteret at mate hører under te-kategorien, da ligheden er meget stor. 

Kort sagt, så kan mate beskrives som en grøn urte te med styrken af kaffe.  
Mate drikkes typisk varmt, men det er også populært (og virkelig lækkert) at brygge den som iste, hvilket kaldes tereré. 

 

Yerba mate plantage i Sydamerika

 
 

2) Hvor kommer yerba mate fra?

Mate er et sandt kulturfænomen i Sydamerika, hvor teen er blevet drukket i århundreder. Med tiden har mate fået status som nationaldrik i lande som Argentina og Uruguay. På de kanter er mate langt mere populært end kaffe og et fast ritual i hverdagen.

Størstedelen af yerba mate produktionen foregår i det sydlige Brasilien, hvor betingelserne er optimale. Det er også her, at Matetea’s økologiske yerba mate produceres - nærmere betegnet i byen Paraná på familieejede plantager, hvor kærligheden til produktet er gået fra generation til generation. 

 
 

3) Hvordan foregår yerba mate produktionen?

Der er stor forskel på hvordan yerba mate produceres, hvilket også afspejler sig i produktets karakteristika. Det afhænger af, hvor i Sydamerika du befinder dig, da hvert land har sine egne præferencer.


Nedenfor får du et overblik over de vigtigste punkter i produktionen, der afgører det endelige produkt.  
 

"Bladenes "cut"

Argentinsk mate indeholder både blade, stilke og pulver (pulveriserede blade), mens de i Uruguay foretrækker deres mate uden stilke men med fine blade og pulver. I Brasilien foretrækker de den type mate, der kaldes chimarráo/erva mate. Denne type er helt neon grøn og består primært af pulveriserede blade. 

Hos Matetea har vi kombineret det vi bedst kan lide fra de forskellige mate-typer og sorteret resten fra. Vores mate består udelukkende af yerba mate bladene og er dermed helt fri for stilke og pulver, hvilket gør den meget nem at tilberede.

Yerba mate plantage i Brasilien

Økologisk / ikke økologisk

På de sydamerikanske markeder er der en klar overvægt af ikke-økologiske mate brands, mens forbrugeren i Europa er mere tilbøjelig til at efterspørge økologiske produkter. 

Matetea’s plantager er både økologisk og Fairtrade certificeret. Vi sætter en stor ære i kun at bruge råvarer, der er 100% økologiske. 

Røget / ikke røget

Størstedelen af de sydamerikanske brands udsætter yerba mate bladene for røg i forbindelse med tørring af bladene, hvilket sker lige efter høsten. Hos Matetea lufttørrer vi vores mate, hvilket betyder at den er helt fri for røg. Dette mener vi er det mest ansvarlige valg!

Ældet / ikke ældet 

Om yerbaen ældes eller ej har betydning for, blandt andet, farven og smagen. 
Den typiske mate fra (fra Argentina, Uruguay mm.) ældes i x antal måneder inden produktionen færdiggøres. Den brasilianske chimarrao/erva mate bliver ikke ældet, hvilket er grunden til den neon-grønne farve. 

Vores mate ældes i 8 måneder efter høsten, hvilket resulterer i en blød og balanceret smag. 

Det var kort overblik over de vigtigste elementer i mate produktionen. Hvis du vil vide endnu mere om hvordan vi fremstiller mate, så anbefaler vi denne artikel: Matetea yerba mate - fra plantage til dig

 
 

4) Hvad indeholder yerba mate?

Yerba mate er en plante med en helt unik sammensætning. Planten kombinerer et naturligt koffein indhold med vitaminerne; thiamin (B1) og B6 samt mineralerne; magnesium, kalium, jern og zink.

Vores yerba mate har et naturligt koffein indhold på ca. 1,1 g pr. 100g / 218 mg pr. portion (20g). I vores ENERGIZE variant har vi tilføjet økologisk guarana, som gør, at denne variant indeholder ca. 1,2 mg pr. 100g / 241 mg pr. portion (20g). Dette svarer ca. til koffeinindholdet i rå Arabica kaffebønner.

Hvis du ønsker en variant med et lavere koffeinindhold, så kan vi anbefale vores varianter Matetea RELAXMatetea LICORICE og Matetea SWEET, der indeholder henholdsvis 210 mg pr. 100g / 42 mg pr. portion (20g) og 190 mg pr. 100g / 38 mg pr. portion (20g).

Du kan se næringsdeklarationerne for den specifikke variant under produktsiderne.  

*OBS: Grundet indholdet af koffein bør mate ikke indtages af børn, gravide eller ammende kvinder. 

 

Vitaminer, mineraler, koffein i yerba mate te.
 
 

5) Hvorfor skal du drikke mate te?

Mate er fantastisk drik, der kombinerer styrken af kaffe med alt det bedste fra grøn te. 
Fra et sundhedsperspektiv, så kan mate bidrage med følgende:

 • Mindske træthed og udmattelse (grundet indholdet af B6-vitamin og magnesium)
 • Opfriske krop og sind (yerba mate virker opkvikkende)
 • Immunforsvarets normale funktion (grundet indholdet af B6-vitamin og jern)
 • Mental fokus og overskud (grundet indholdet af koffein) 

Derudover er mate et hyggeligt afbræk i en travl hverdag, hvor du kan nyde den autentiske, naturlige smag og drømme dig til de sydamerikanske plantager. 

Uanset om du leder efter et alternativ til kaffe, et supplement, eller bare er nysgerrig på at prøve en ny te, så kan det være starten på et nyt ritual, der kommer til at følge dig fremover og som kan bidrage til, at du bliver den bedste version af dig selv.

Læs mere om fordelene ved yerba mate i denne artikel: fem fantastiske fordele ved yerba mate.

 
 

6) Hvornår skal du drikke mate te?

Der er ikke noget rigtig og forkert tidspunkt at drikke mate på. Teen kan nydes på alle tider af dagen og i alle sammenhænge. Vi oplever at Matetea familie har en lang række forskellige mate ritualer. Nedenfor har vi samlet dem vi ser hyppigst.

Yerba mate giver energi og fokus

Morgen: Mate har et naturligt indhold af koffein og kan ligesom kaffe være med til at give en god start på dagen. Wake up, drink mate, kick ass!

På studie/arbejde: Yerba mate er en oplagt studie eller arbejdsmakker, der kan bidrage med øget fokus og klarhed i løbet af dagen.

Sport/træning: Mate kan være den 100% naturlige vej til et boost inden fysisk aktivitet. 

Afslapning: Hyg dig i sofaen med en varm kop mate eller på altanen med en kold tereré (iste).

Socialt samvær: I Sydamerika er mate en social drik, der samler folk. Skal vi mødes over en kop mate? 

 

 

7) Hvilket mate variant skal du vælge?

Hos Matetea tilbyder vi både den “rene” yerba mate uden smag, samt mate tilsat andre lækre ingredienser og smagsaromaer. 

Under vores eget brand har vi på nuværende tidspunkt 2 varianter: 

 • PURE - 100% økologiske yerba mate blade af højeste kvalitet, uden stilke og pulver
 • ENERGIZE - Økologiske yerba mate blade kombineret med guarana og citronaroma, uden stilke og pulver. 
 • RELAX - Økologiske yerba mate blade kombineret med kanel, kamille, lavendel og andre lækre beroligende ingredienser. Uden stilke og pulver. 
 • LICORICE - Økologiske yerba mate blade kombineret med sød lakridsrod og forfriskende mynte (uden stilke og pulver).
 • SWEET - Økologiske yerba mate blade kombineret med lækre bær og søde æblestykker (uden stilke og pulver).

Derudover tilbyder vi 11 forskellige varianter fra de traditionelle Sydamerikanske mate brands; CBSé, Taragui og Canarias. 

 • CBSé varianterne er argentinsk mate (blade, stilk og pulver) kombineret med andre lækre ingredienser og smagsaromaer.
 • Taragüi er den traditionelle argentinske mate (blade, stilk og pulver). 
 • Canarias er den traditionelle uruguayanske mate (fine blade og pulver).

Du skal dermed tage stilling til om du ønsker økologisk, urøget mate, der er fri for stilke og pulver eller om du ønske at prøve de traditionelle sydamerikanske brands. Yerba mate har en naturlig bitterhed og smag af grøn/urtete, som godt kan kræve lidt tilvænning. Matetea yerba mate er mildere i smagen end de sydamerikanske brands og nemmere at tilberede - derfor anbefaler vi denne. 

Nedenfor har vi sammenlignet Matetea yerba mate med de traditionelle brands, så du kan se forskellen. 

Matetea, CBSé, Taragui, Canarias. Yerba mate te.

 

8) Hvordan gør man?

Vi anbefaler 3 forskellige metoder til at tilberede yerba mate. Du vil opleve, at der er forskel på styrken af din mate baseret på hvilken bryggemetode du bruger samt mængde og trækketid. Du kan altid justere op og ned for mængde og trækketid alt efter dine præferencer. 

 

Den traditionelle brygge metode

Traditionelt bliver mate tilberedt i en kalabas (udhulet græskar), hvor teen nydes igennem en bombilla (stål sugerør). Vores kalabas er ligesom vores bombilla lavet i rustfrit stål, hvilket gør det nemt og praktisk. Se dem her

Til denne metode anbefaler vi, at du bruger 20g mate. Du kan bruge den samme portion mate én hel dag, du behøver dermed ikke skifte bladene mellem hver kop, men blot hælde varmt vand over igen og igen. 

Hvis du følger vores anbefalinger, så er der til 17,5 portioner mate brygget på den traditionelle måde i en pose Matetea yerba mate. 

Styrke: høj

 

 

TIlberedning med stempelkande

Tilbered nemt din mate i en stempelkande. Denne metode er idéel, hvis du vil brygge større portioner til familie og venner. Til denne bryggemetode anbefaler vi at bruge 20g mate pr. 500 ml vand. 

Hvis følger vores anbefalinger, så er der til 17,5 portioner mate brygget i en stempelkande i en pose Matetea yerba mate. 

Vi har udviklet en elegant og funktionel stempelkande til denne bryggemetode, som du kan finde her.

Styrke: medium

 

 

Tilberedning med te-filter/te-æg

Du kan også tilberede mate, som du kender det fra andre typer af te. Brug et simpelt tefilter eller teæg med 3-5g mate. Hvis du ønsker din mate mindre stærkt, så er denne metode god. 

Styrke: medium-lav

 

 

 

9) Hvem er den typiske mate-drikker?

I de fleste Sydamerikanske lande drikkes mate af… ALLE!

I Europa er mate dog ikke så udbredt endnu, hvilket selvfølgelig er vores mission at ændre. Mate har primært fået opmærksomhed på vores kontinent fordi flere prominente navne fra fodboldverdenen, politikere og celebrities drikker det. Med en hurtig Google søgning, så kan du finde tonsvis af gode billeder. 

Mate er dog ikke kun en drik for atleter og andre celebrities, det er en drik for dig og for mig. Matetea familien består af tusinder af forskellige personer, hver med deres eget unikke mate ritual. Fælles for os er, at vi går op i kvalitet og ansvarlighed, ligesom vi stræber efter at blive den bedste version af selv os selv!

 

 

Stifterne af Matetea yerba mate

10) Lad eventyret begynde

Nu er du helt klar til at kaste dig ud i dit yerba mate eventyr!

Vi håber, at kunne byde dig velkommen til Matetea familien og bidrage til, at du bliver den bedste version af dig selv!

Hvis du har nogle spørgsmål som du ikke fik besvaret i guiden her, så tøv ikke med at sende os en besked på support@matetea.dk - vi sidder altid klar til at hjælpe. 

Tak fordi du læse med! :-)

De bedste mate-hilsner. 

Kasper og Mads, grundlæggere af Matetea