Urtete - hvor sundt er det egentlig?


Der er stor forskel på, hvilke sundhedsmæssige fordele urtete har afhængigt af hvilke ingredienser, teen er sammensat af. I mange år har man troet, at urtete har helbredende virkning over for en bred vifte af sygdomme. Imidlertid er der ikke meget forskning, der entydigt underbygger dette. Derfor er det på tide at finde ud af, hvad ‘hypen’ omkring urtete egentlig drejer sig om.

Men lad os først finde ud af, hvad det ret beset er:

Urtete - sundhedsfordele

Hvad er urtete?

Urtete er en sammensætning af diverse urter, blomster, bær, frugter og krydderier. Urtete indeholder ikke blade fra tebusken Camelia Sinensis og skal derfor ikke forveksles med traditionel te (læs om grøn te i denne artikel). Dog drikkes urtete på samme måde ved, at man hælder varmt vand ud over urteblandingen og lader det trække for at frigive smag og udvinde de næringsstoffer, der må være i urterne. Nogle af de mest populære ingredienser i urtete er kamille, ingefær, hibiscus og brændenælde.

En urtete kan bestå af en enkelt urt eller en kombination af flere urter - der er nærmest uendeligt mange måder at kombinere disse urter på. Derfor er der to ting, der er vigtige at overveje, når man vælger urtete:

1) hvilken smag skal teen have?
2)
hvilken effekt ønsker man at få ud af teen?

Lad os tage et nærmere kig på den effekt og virkning urtete kan have og hvilke ingredienser, du skal kigge efter.

 

3 fantastiske fordele ved urtete

Der kan være rigtig mange fordele ved at drikke urtete, men det er svært at sige noget entydigt om fordelene. Dette skyldes, at effekten af urtete afhænger af hvilke urter, den er sammensat af. Den sydamerikanske te, yerba mate, har nogle af de samme fordele som urtete - læs om den populære te her. 

Urtete med kamille bidrager til din søvn

Kamille er ofte blevet nævnt i forbindelse med forkølelse og sygdom, men vi kender bedst kamillete for at give en dejlig afslappende følelse, som er god, når du skal slappe af, eller inden du skal sove. Urtete er ofte kendt for ikke at indeholde særligt meget koffein, hvilket også gør, at urtete egner sig særligt godt som en godnat-te.

 

Urtete med lakridsrod bidrager til et normalt energistofskifte

Hvad er lakridsrod godt for? Lakridsrod er en de mest populære ingredienser herhjemme, når det kommer til teblandinger. Vi elsker smagen af lakrids og endnu bedre, når den bliver kombineret med pebermynte. En sand klassiker. Lakridsrod kan dog bidrage med mere end blot sin fantastiske smag.

Denne lakrids te er rig på jern, som bidrager til et normalt energistofskifte. 

 

Urtete med ingefær bidrager til immunsystemets normale funktion

Ingefær er blevet yderst populært, både som shots, men også som ingrediens i urtete. Med ingefær får du dækket noget af det anbefalede daglige indtag af magnesium, jern, calcium, B6-vitamin og C-vitamin. B6-Vitamin og C-vitamin bidrager blandt andet til et normalt fungerende immunsystem.

 

Urte te med ingefær

 

Sådan brygger du urtete

Vi anbefaler altid at følge vejledningen på emballagen for din urtete eller på produktsiden, hvor du har købt den. Dette er vigtigt, eftersom der kan være forskellig trækketid og anbefalet vandtemperatur afhængigt af hvilke ingredienser, der er brugt. Dog har vi samlet nogle helt generelle anbefalinger for at brygge en god kop urtete.

 

Tilberedelsesguide til den perfekte urtete

  • Vælg din favorit urtete
  • Tilsæt 85-100 grader varmt vand 
  • Lad den trække i 8-12 minutter (Urtete kan trække længere tid og i varmere temperaturer end grøn te uden, det bliver bittert.)
  • Tildæk den dampende urtete, mens den trækker, for at holde al varmen inde - dette sikrer optimal brygning.
  • Nyd din urtete som en del af en stille morgenrutine eller som en del af en hyggestund om aftenen.


Hvilken urtete er bedst?

Som nævnt indledningsvist er der ikke noget entydigt svar. Det handler om hvilken smag, du ønsker, og hvilken effekt du ønsker at få ud af teen. Derudover skal du tage stilling til hvilke andre krav, du har til din urtete. Skal den eksempelvis bestå af 100% økologiske ingredienser, være FairTrade certificeret eller lignende?

Nedenfor kommer 3 forskellige bud på 100% økologisk urtete:

 

Matetea SWEET, RELAX og ENERGIZE urte te

 

1) En urtete med lækre bær til den søde tand

Hvis du har en sød tand, men samtidig går op i kost og sundhed, så kan det være fordelagtigt at finde en urtete, der indeholder søde bær. Dette vil stille trangen til søde sager og samtidig stamme fra et produkt, der er 100% naturligt. 

Denne urtete med jordbær og hindbær er rigtig godt bud.

 

2) En krydret urtete til afslapning og hygge

Hvis du er til en mere krydret te, så skal du kigge efter en urtete, der minder om chai te. Her kan du med fordel kigge efter ingredienser som kanel, ingefær, kardemomme, kamille, lavendel og fennikel.

Denne urtete indeholder kanel, kamille, lavendel og fennikel og er samtidig udviklet med henblik på at hjælpe dig til at koble af og komme helt ned i gear.

 

3) En syrlig og naturlig opkvikkende urtete

Leder du efter en forfriskende og opkvikkende te? Så kan du med fordel overveje en urtete, der indeholder citrongræs og andre citrusfrugter. Samtidig kan du også lede efter en urtete, der indeholder koffein, hvis du har brug et naturligt boost om morgenen eller i løbet af dagen.

Denne urtete kombinerer citrongræs med en koffeinholdig frugt, der hedder guarana. Den er et oplagt valg, hvis du søger et forfriskende alternativ til kaffe.

Vi håber, at du er blevet klogere på urtete og hvilken, der er den rette for netop dig.

Tak fordi du læste med!

 

Medstifter af Matetea, Mads

Mads / Medstifter af Matetea