Yerba mate te vs kaffe: tre grunde til at vælge mate


I Danmark elsker vi vores kaffe! Ja, vi er faktisk afhængige af den! Hvordan skulle vi ellers komme op om morgenen og holde os i gang i løbet af dagen?

Samtidig, er vi også en af de nationer, der går mest op i vores sundhed. Vi er bevidste om vigtigheden af at behandle vores krop med respekt og at leve et sundt liv. Derfor investerer vi i vores sundhed, vi spiser sundt, dyrker motion, supplerer med vitaminpiller, drikker grøn te og meget mere!

Vil du tro på at yerba mate er måden, hvormed du kan kombinere de bedste ting fra begge verdener? Hvor du kan få samme mængde koffein som i kaffe sammen med vitaminerne; thiamin (B1) og B6, samt mineralerne; magnesium, jern, zink og kalium. Kan det virkelig lade sig gøre at kombinere alt dette i én og samme drik?

Ja, det kan!

Yerba mate har været Sydamerikanernes foretrukne varme drik i århundreder, hvor teén er langt mere populær end kaffe. Det er egentlig lidt pudsigt fordi kaffe bliver dyrket i stor stil i Latinamerika og mange mener, at det er et kvalitetsstempel at kaffen er derfra. Udover Latinamerika, så dyrkes kaffe også andre steder i verden som ligger tæt på ækvator, herunder Afrika og Asien. 

Men hvorfor er mate mere populært i Sydamerika end kaffe? Er det fordi mate smager bedre eller fordi det kan noget kaffe ikke kan?

Jeg vil gennemgå hvorfor jeg mener at mate er bedre end kaffe og inden du tænker, at jeg er totalt biased og farvet, så skal du vide at jeg drikker kaffe næsten hver dag og elsker det (selvom jeg foretrækker mate :-) )


Yerba mate te vs kaffe.

 

Grund nr. 1) Mate er bedre end kaffe på grund af koffeinens effekt 

Både kaffe og mate indeholder koffein, hvilket er det vi alle hungrer efter om morgenen og sidst på eftermiddagen. Yerba mate bidrager til at opkvikke din krop og dit sind samt til, at du føler dig mere energisk. Lad os prøve at se lidt nærmere på hvor meget koffein kaffe indeholder sammenlignet med mate.

  • Arabica kaffebønner indeholder 1,2 g koffein pr. 100 g. 
  • Matetea yerba mate indeholder 1,1g koffein pr 100 g. 

Når man drikker mate bruger man ret meget te pr. portion, hvorfor koffeinindholdet er højere pr. servering. Hvis man sammenligner gram for gram er der lidt mere koffein i kaffe. Den helt store forskel ligger dog i måden hvorpå koffeinen påvirker dig. De mange plantefibre, der er i mate, det gør, at koffeinen optages mere stabilt og over længere tid. 

Hvis du ønsker en mate, der indeholder ligeså meget koffein om kaffebønner, så kan vi anbefale vores ENERGIZE variant, der kombinerer yerba med guarana og citronaroma. Denne variant indeholder 1,2g koffein pr. 100 g.

I forhold til koffein, giver yerba mate og kaffe dig næsten det samme. Derfor har du nu fundet et oplagt kaffe-alternativ, hvis du ikke bryder dig om kaffesmagen. Men hvis du nu, ligesom jeg selv, elsker kaffe - hvorfor skulle du så skifte den ud, hvis de to drikke kan det samme? 

 

Grund nr. 2) Yerba mate indeholder vitaminer og mineraler

Noget af det, der gør yerba mate til en unik plante, det er, at den foruden sit indhold af koffein også indeholder thiamin (B1 vitamin), B6 vitamin, magnesium, Jern og zink. B6 vitamin og jern bidrager blandt andet til immunforsvarets normale funktion, mens B6 vitamin og magnesium bidrager til mindsket træthed og udmattelse. Du kan se ud fra alle vores produkter, hvor stor en del af referenceindtaget de indeholder, dvs., hvor meget af dit daglige indtag af vitaminer og mineraler vores mate dækker.

Jeg har skrevet et andet indlæg om 5 fantastiske fordele ved mate, hvor du kan læse mere om dette.

 

Yerba mate plantage og kaffe plantage

 

Grund nr. 3) Oplev en af sydamerikas stolteste traditioner

Du slipper for at betale for dyre flybilletter til Sydamerika for at opleve en af deres stolteste traditioner. Mate nydes i stor stil på de kanter og man får mange skæve blikke og sjove kommentarer med på vejen hvis ikke man drikker mate - ligesom man gør det i Europa, hvis ikke man drikker kaffe. Når du nyder en kop mate på traditionel vis med kalabas og bombilla, så kan du næsten smage Sydamerika. Du kan smage naturen, føle kulturen/historien og næsten forestille dig hvilken betydning mate har på de kanter. 

Hvis du er rigtig kaffe elsker, så ved du nok lige præcis hvor dine bønner skal være fra, hvordan de skal ristes og hvordan kaffen skal brygges. Ja, det er nærmest en religion. Ligeledes er det med mate. Og hvis du aldrig har prøvet mate før, så har vi skrevet den ultimative nybegynder guide som klæder dig på til at starte dit mate eventyr. 

Jeg håber, at jeg har gjort dig lidt mere nysgerrig på mate og at du måske overvejer at give det et forsøg. Jeg siger ikke, at du skal kvitte kaffen og erstatte den 100% med mate – kaffe er fantastisk og jeg vil nødigt selv leve uden, men mate giver en helt speciel oplevelse.

Er kaffe ikke din kop te, så er mate det sikkert ;-)

 

Tak fordi du læste med!  

 

Medstifter af Matetea, Mads

Mads / Medstifter af Matetea