Hvilken mate te skal du vælge?


Som ny mate drikker, kan det være svært at finde hoved og hale i de mange forskellige yerba mate brands og blandinger. Efter, at du har læst denne artikel, så håber jeg, at du er klar til at vælge den helt rigtige mate for dig. 

Mate, der laves af yerba mate planten, er en populær sydamerikansk te med en lang og unik historie. Drikken har et naturligt indhold af vitaminerne; thiamin (B1) og B6, mineralerne; magnesium, kalium, jern, zink, samt koffein og bidrager derfor til øget overskud, forbedret fokus og koncentration samt til et normalt fungerende immunsystem. 

Alle yerba mate brands har sin egen unikke smag og blanding af blade, stilke og pulver. Det er meget almindeligt, at mate drikkere over tid får en præference for et bestemt brand med sin egen unikke smag - men vi opfordrer dig til at prøve et par forskellige brands, før du vælger dit favoritmærke. 

Der er mange forskellige yerba mate mærker rundt om i verden, men langt størstedelen kommer fra Sydamerika. Dette kommer ikke som nogen overraskelse, da mate er et af de vigtigste kulturfænomener på de kanter. Hos Matetea er vi det første danske yerba mate brand - vi bygger på de stolte sydamerikanske traditioner, som vi tilfører et nordisk tvist. 

I dette indlæg vil jeg forsøge at give dig så megen viden som muligt omkring de brands vi sælger på Matetea.dk, så du kan vælge den mate, der passer dig bedst. Jeg vil primært dække mærkernes oprindelsesland samt hvad der får hvert mærke til at skille sig ud fra de andre.


Lad os hoppe ud i det.


Matetea yerba mate

Med Matetea yerba mate får du et produkt, der er udviklet med kvalitet og smag for øje. Der findes adskillige måder at producere mate på og kvalitet og smag varierer herefter. Derfor er vi stolte over at kunne sige at vores mate er:

 • Unsmoked
 • 100% økologisk
 • Pure leaf
 • Medium cut
 • Aged

Dette betyder, at du får et produkt, der tager hensyn til din sundhed såvel som til miljøet og som har en mild og rund smag. Alle stilke og pulver er sorteret fra, så vi står tilbage med de bedste blade, som hakkes i små fine stykker. Denne fremstillingsproces gælder for alle vores produkter.

Vores varianter med smag og andre lækre ingredienser, sammensættes hos vores danske samarbejdspartner, der er specialiseret i økologiske fødevarer. Det er også her alle Matetea varianter pakkes, før de ankommer til vores lager i Aarhus. Vi er stolte over at være det første danske yerba mate Brand.

 

Matetea PURE og Matetea ENERGIZE- Økologisk yerba mate te.

 

Matetea produktsortimentet tæller pt. 5 varianter, nemlig PURE, ENERGIZE, RELAX, LICORICE og SWEET. 

 • Matetea PURE er 100% yerba mate, fremstillet af de fineste blade. Resultatet er en mate med en blød og naturlig smag, der kan nydes på alle tidspunkter af dagen. 
 • Matetea ENERGIZE kombinerer yerba mate med citron aroma og koffein-rige guarana frø. Resultatet er en frisk og velsmagende mate, der er ideel som et naturligt boost i hverdagen.
 • Matetea RELAX kombinerer yerba mate med lækre noter af kanel, kamille og fennikel. Resultatet er en krydret og smagfuld mate, der får dig helt ned i gear.
 • Matetea LICORICE kombinerer yerba mate med lakridsrod og mynte. Resultatet er en sød og frisk mate, der efterlader dig med en følelse af velsmag og velbehag. Hvis du er til lakrids, så bliver denne mate uden tvivl en ny favorit!
 • Matetea SWEET kombinerer yerba mate med bær og søde æblestykker. Resultatet er en sød og forførende mate, der altid giver et smil på læberne.

Du kan læse meget mere om vores yerba mate i denne artikel: Matetea yerba mate - et godt valg.


Taragüi yerba mate

Taragui yerba mate

Taragui er den førende yerba mate på det Argentinske marked og et af de mest kendte mærker globalt. Den intense og naturlige smag gør den til en favorit blandt mange mate elskere og derfor er denne mate også at finde i de fleste argentinske hjem. 

Taragui eksporterer mate til alle verdenshjørner. De er kendte for deres meget karakteristiske blå og røde poser, hvor den eneste forskel er tilstedeværelsen af stilke i teen (den blå er uden stilke og den røde er med). 

Taragui er ikke nødvendigvis den bedste smagsoplevelse på listen, men du ved ALTID hvad du får. Uanset om du prøver Taragui i Australien, Argentina, Danmark eller USA, så smager det altid af nøjagtigt det samme.

Hvis du vil prøve en sand klassiker, så er Taragui yerba mate et godt bud!


CBSé yerba mate

CBSé yerba mate te

CBSé's historie startede tilbage i 1978, hvor stifterne besluttede sig for at bringe et nyt produkt i markedet, der kombinerede yerba mate med egnens bjerg urter. Dette resulterede i den første kombinerede yerba mate te i Argentina, der siden hen skulle vise sig at blive en stor succes.

CBSé er kendte for at producere mate med smag, hvilket gør den særdeles velegnet til nye mate drikkere. Uanset om du er til tropiske frugter, friske bær eller noget helt tredje, så har vi en smag til dig hos matetea.dk. 

Denne mate fås følgende i 9 varianter på Matetea.dk:

 

Canarias yerba mate

Canarias yerba mate te

Canarias er et brasiliansk yerba mate brand, der pudsigt nok er mest populært i Uruguay. Canarias er kendte for deres rene og fint malede mate og kraftige smag. Dette produkt er 100% naturligt uden tilsat kunstige konserveringsmidler eller andre kemikalier. Som et resultat kan der forekomme små variationer i smagen alt efter hvornår på året teen fremstilles. Denne mate har en røgfyldt, cremet og bitter smag. 

Canarias er især kendt for, at der er meget mate ‘pulver’ og næsten ingen stilke i, hvilket er medvirkende den kraftige smag og mærkbare effekt. Ikke alle bryder sig om pulveret i mate, men for mange rutinerede mate drikkere er det et vigtigt element. 

Bladene på yerba mate-træet, der bruges til fremstilling af Canarias, kommer fra delstaterne Santa Catarina, Paraná og Rio Grande Do Sul i Brasilien. Træerne vokser i lokale skove, hvilket er ideelt til udviklingen af bladenes egenskaber.

 

Opsummering

Så kom vi igennem de forskellige mate brands som vi tilbyder på Matetea.dk. Hvis du ikke har drukket mate før, så forstår jeg godt at det kan være svært at vælge hvad du skal prøve. Det er nok uvant for dig at snakke om stilke og pulver i te, men jeg vil prøve at give dig nogle guidelines herunder:

 1. Vil du have mate med eller uden smag? 
 2. Ønsker du mate uden stilke og pulver (pure leaf) eller foretrækker du at prøve med stilke og pulver (mere traditionel)?
 3. Skal din mate være mild og rund i smagen eller mere bitter?
 4. Er det vigtig for dig, at din mate økologisk og urøget?

Matetea yerba mate er yerba mate er det rigtige valg, hvis du ønsker en mate, der er 100% økologisk, urøget og som udelukkende består af bladene fra yerba mate planten. Vi har både en variant uden smag (PURE) samt tre varianter med smag, i form af ENERGIZE (citron/guarana), LICORICE (lakrids/mynte), SWEET (jordbær/hindbær) og RELAX (kanel/kamille).

Hvis du ønsker at prøve den traditionelle argentinske mate uden smag, som består af blade, stilke og pulver, så er Taragui det rigtige valg. 

Hvis du ønsker at prøve den traditionelle argentinske mate med smag, som består af blade, stilke og pulver, så er CBSé det rigtige valg. 

Hvis du ønsker at prøve den traditionelle Uruguayanske mate (produceret i Brasilien) uden smag med pulver og fine blade, så er Canarias det rigtige valg. 


Tak fordi du læste med! :-)

 

Medstifter af Matetea, Mads

Mads / Medstifter af Matetea