Guarana - den sydamerikanske energibombe


I denne artikel kan du lære mere om en af Amazonas skjulte skatte, nemlig Guarana, der er en af naturens rigeste kilder til koffein.


Hvad er guarana? 

Guarana er en superfood, der vokser i Brasilien.

Guarana er en af den sydamerikanske naturs velbevarede skatte. Du kender med stor sandsynlighed ikke ret meget til guarana, men hvis du på et tidspunkt har drukket en energidrik, så er der gode chancer for, at i har stiftet bekendtskab - nogle af de mest kendte energidrikke har nemlig guarana stående på ingredienslisten. Guarana har en let bitter og en smule syrlig smag. 

Guarana er en plante, der primært vokser i Amazonområdet i Brasilien. På planten vokser små røde frugter, guarana bærene. Under den røde skal gemmer guarana frøene sig, der ved første øjekast nærmest ligner et øje. Det er netop de brune frø, der er rigtig interessante. 

  

Hvad kan Guarana bidrage med?

Guarana er, grundet koffeinindholdet, en 100% naturlig opkvikker, der giver dig et boost til at klare hverdagens gøremål. Koffein bidrager til mental fokus, så uanset om det er en hjælpende hånd til at komme op om morgenen, i forbindelse med træning eller med henblik på at være skarp på studiet eller arbejdet, så er guarana en brugbar ingrediens. 

De brasilianske stammefolk, der for flere hundrede år siden opdagede guarana, spiste frugten når de skulle på jagt, da de havde opdaget, at de kunne fortsætte med at jage i længere tid grundet koffeinens opkvikkende effekt. 

 

Hvordan anvendes guarana i mate og andre drikkevarer? 

 

Koffeinrige guarana frø

Den aktive ingrediens i guarana er et ekstrakt, som findes i frugtens frø. Det er typisk dette ekstrakt, der bliver anvendt i drikkevarer. 

Matetea ENERGIZE er vores stærkeste mate baseret på koffein-indhold. Den består af 1,5% økologisk guarana ekstrakt, hvilket i sammenspil med den økologiske mate og naturlige citronaroma giver en rigtig lækker og slagkraftig drik. Vi anvender 100% økologisk guarana ekstrakt og yerba mate af højeste kvalitet. 

Yerba mate er et oplagt supplement til kaffe grundet teens naturlige koffein-indhold, hvor du samtidig får en række vitaminer (thiamin (B1), B6) og mineraler (magnesium, kalium, jern, zink) med i købet. Hvis du læse mere om forskellene og lighederne mellem mate og kaffe så anbefaler jeg denne artikel: yerba mate te vs kaffe: tre grunde til at vælge mate.

 

Hvor meget koffein indeholder guarana sammenlignet med kaffe?

 

Matetea Energize med citron og guarana

Guarana frøene indeholder op til 4g koffein pr. 100 gram (typisk mellem 2-4g, mens ekstrakten kan indeholde endnu mere). Guarana indeholder dermed mere end dobbelt så meget koffein som kaffebønner og yerba mate. Til sammenligning indeholder rå Arabica kaffebønner 1,2g koffein pr. 100 g, mens Matetea PURE (100% yerba mate) indeholder ca. 1,1 g koffein pr. 100.

Matetea ENERGIZE, der kombinerer mate med guarana, indeholder ca. 1,2g pr 100g, hvilket dermed svarer til styrken af rå Arabica kaffebønner. 

 

Så hvad har vi lært om guarana?

Guarana er en naturlig ingrediens, der tilsættes fødevarer for at øge koffeinindholdet. Vi har ved Matetea udviklet ENERGIZE, der kombinerer mate og guarana, hvilket bidrager med et 100% naturligt boost. Denne mate kan både konkurrere med kaffe og energidrik når det kommer til koffeinindholdet.

Der er mange andre spændende naturlige ingredienser derude som kan bruges til at udvikle unik mate. Hvem ved hvilken, der bliver brugt næste gang? ;-)

 

Tak fordi du læste med!

 

 

Medstifter af Matetea, Kasper Erichsen

Kasper / Medstifter at Matetea