1-2 dages levering

Fri fragt over 399,-

100% tilfredshedsgaranti

Kundeservice 9:00-17:00

Yerba mate’s rejse: Fra plantage til Matetea.dk


I denne artikel kan du blive klogere på de forskellige faser i yerba mate produktionen - lige fra frøene såes til den færdigpakkede mate te står på online-hylderne hos Matetea.dk. 

Hvad er yerba mate?

Det er plantearten Ilex Paraguariensis, som vi kender som “yerba mate”. Planten vokser på marker og plantager i de subtropiske egne af Sydamerika, primært i Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguray. Planten opnår typisk en højde på 5-6 m (den kan blive meget højere) og selve bladede er omkring 10 cm lange (se billede). Yerba planten er en stærk antioxidant, der indeholder vitaminer (thiamin (B1), B6), mineraler (magnesium, jern, kalium) og koffein.

Yerba mate plantage
Billede: Yerba mate plantage i Sydamerika

Men hvordan bliver denne fantastike plante til mate teen, som er elsket af millioner af mennesker verden over og som vil tilbyder her på Matetea.dk?

Vi har nedenfor beskrevet processen fra planten såes til den er at finde hos Matetea.dk, Danmarks førende yerba mate forhandler. Dyrknings processen kan variere fra land til land, brand til brand, men vi har taget udgangspunkt i den typiske fremgangsmåde for Taragui og CBSé, som er blandt de førende yerba mate brands i Argentina. 

  • Fase 1: “Vuggestuen”

Her udvælges de bedste eksemplarer og millioner af helt unge planter gror under tæt opsyn af de Argentinske eksperter i yerba mate producenternes gartnerier/planteskoler. 

  • Fase 2: Platning

Efter ca. 6 måneder bliver de unge yerba mate planter sat ud i marken for at gro sig store og stærke. De bliver passet og plejet omhyggeligt for at sikre yerba mate plantens sundhed og kvalitet.

  • Fase 3: Høst

Høsten begynder typisk i april/maj og varer til oktober. De enkelte planter bliver høstet på det ideelle tispunkt, som vil resultere i mate af den bedst mulige kvalitet. Dette er typisk når yerba planterne er 4-5 år gamle. 

  • Fase 4: Tørring

Yerba mate bladene udsættes for direkte varme fra ild i 20-30 sekunder, hvilket forhindrer, at den biologiske nedbrydnings process går i gang. Dette sikrer, at den naturlige tannin og den grønne farve kendetegnet for mate bladene bevares. Herefter bliver bladene sendt videre til næste skridt i tørringsprocessen. 

I anden del af processen bliver yerba mate bladene tørret ved 100 graders varme, hvorefter de bliver knust. Denne tørringsproces kan foregå på flere måder. Eksempler på metoder er rullebånd, som bliver udsat for varme nedefra. Dette tager 3-5 timer. En anden metode er at gøre det ved hjælp af roterende rør. 

  • Fase 5: Aldring 

Den karakteristiske smag, farve og aroma ved de forskellige yerba mate typer er et resultat af aldringsprocessen, som bliver kontrolleret tæt af eksperter.

  • Fase 6: Mølning

Forarbejdningen af yerba mate bladene bliver færdiggjort ved møllen, hvor yerba’en bliver behandlet forskelligt afhængigt af dens type, hvordan den er høstet og på hvilket tidspunkt af året den er høstet. Bladene shakes, vendes og sorteres. De forskellige dele af planten bliver mixet sammen alt efter hvilket brand og variant, der er tale om. Nogle varianter indeholder kun bladene fra yerba mate planten, mens andre varianter også tilfører stilken fra planten samt yerba mate “støvet”, som også er kendetegnet for mate teen. Denne proces er afgørende for smagen af den specifikke mate.  

Eksempler på en mate te, der kun indeholder selve bladene er Canarias, som findes HER. Resultatet er en rigtig fin mate, der er nem at forme. 

CBSé og Taragui’s varianter indeholder også yerba mate stilken, hvilket giver en lidt sødere smag til maten. Se mere HER

  • Fase 7: Pakning

Den måde hvorpå yerba mate bliver pakket er vigtigt for at bibeholde de essentielle karakteristika og gode kvaliteter fra planten. De forskellige brands har igennem årtier testet den optimale måde at pakke/emballere teen på.

  • Fase 8: Smagning

Yerba mate producenternes eksperter udvælger stikprøver fra produktionen for at sikre at smag og kvalitet er helt i top inden det forlader varehuset og bliver sendt afsted til Matetea.dk.

Dette var et overblik over de 8 primære steps i yerba mate produktionen. Tak fordi du læste med, vi håber, at du fandt det interessant og føler dig lidt klogere på den fantastiske mate te :-) 

Hvis du vil læse mere om yerba mate’s historie, så kan du klikke HER

Hvis du vil vide mere om de fantastiske fordele ved planten, så læs mere HER.